Hoe schrijf je een wervende vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst: de basis voor succes

Aantrekkelijke vacatureteksten zorgen voor een sneller en beter wervingsproces. Het is de basis voor het aantrekken van geschikte kandidaten. Een vacaturetekst kan namelijk een selectiemiddel zijn, waarbij je tijd wint en kosten bespaart. Ook draagt het bij aan de versterking van je employer brand. En geeft het duidelijk weer wat de kandidaat kan verwachten.

Maar hoe stel je een goede vacaturetekst op? Op welke manier spreek je de juiste kandidaten aan? En hoe zorg je ervoor dat je online goed vindbaar bent? Nogal een uitdaging. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt.

Als expert op het gebied van recruitment helpen we jou een aansprekende en onderscheidende vacaturetekst te schrijven. Per onderdeel benoemen we wat een wervende vacaturetekst kenmerkt. Van de functietitel en introductie tot een pakkend slot met een goede call-to-action.

Begin met een intake

Het wordt vaak vergeten. Maar een wervende vacaturetekst begint bij een vacature-intake. Wie kan jou beter vertellen wat de baan inhoudt dan iemand die hem uitoefent. Of iemand die er dichtbij staat zoals een vacaturehouder. Zo krijg je een scherp en concreet beeld van de functie.

Je krijgt inzicht in wat de baan interessant maakt. De baan komt tot leven. Ook voor de kandidaat! Dit zorgt dan ook voor een grotere kans op preselectie. En jij krijgt een beter beeld van de perfecte kandidaat. Zie het als een win-win.

Wat je zoal kan vragen tijdens zo’n intake? Hoe ziet jouw dag eruit, wat maakt deze baan zo interessant, wat zijn de actuele uitdagingen en wat gaat er mis als jij er niet bent?

Maar ook: welke bijdrage lever jij aan het succes van de organisatie, waarom kies jij voor dit bedrijf en wat zijn de USP’s (Unique Selling Points) van deze functie (t.o.v. dezelfde baan bij de concurrent)? Zo kun je nóg dieper ingaan op de inhoud, in plaats van het enkel opsommen van taken/verantwoordelijkheden en functie-eisen. Die ook niet geheel onbelangrijk zijn natuurlijk.

Naast functie-inhoudelijke zaken, is het ook belangrijk om te achterhalen wie jouw perfecte kandidaat is. Want je wil niet ‘iedereen’ bereiken. Krijg inzicht in je doelgroep. Vraag de vacaturehouder naar vereiste opleiding, ervaring, interesses en ambities. En kan het bedrijf deze ambities bieden aan de kandidaat? Wat zijn elementen waarmee je een kandidaat kunt verleiden?

Een passende functietitel

Daar waar de verleiding begint. Een goede vacaturetekst begint met een duidelijke functietitel. Wat zijn de juiste zoekwoorden voor jouw doelgroep? Stem daar je titel op af. Dus niet: rekenwonder, zorgkanjer of tekentovenaar. Creatief is leuk. Concreet is beter.

Kies ook altijd voor een genderneutrale functietitel: stagiair i.p.v. stagiaire of (management)assistent i.p.v. secretaresse. Gaat het om een specifiek vakgebied? Wees dan zo concreet mogelijk: business controller sociaal domein i.p.v. business controller. Een kandidaat wil meteen weten wat hij of zij kan verwachten. En: een interne titel is niet per definitie de juiste externe titel.

Het wervende intro

Binnen veertien seconden bepalen potentiële kandidaten of ze je vacature interessant vinden. Je wil kandidaten triggeren. Het is dus belangrijk dat het intro meteen de aandacht trekt. Maar ook dat het meteen duidelijk is wat de vacature inhoudt.

Weet je de USP’s nog? Benoem er zeker een in je intro, samen met het doel van de functie. Herhaal de functietitel in het intro, de naam van het bedrijf en vermeld de standplaats voor de vindbaarheid. Wees kort en bondig en voorkom een lang verhaal. Vermijd ook clichés. En begin niet met volledige beschrijvingen van taken en werkzaamheden. Een ander sterk onderdeel van een introtekst is een call-to-action. Dit kan in de vorm van een vraag. Of door bijvoorbeeld te eindigen met: solliciteer direct!

Wervende intro met unique selling points

Zo ziet de functie eruit

De functieomschrijving is een belangrijk onderdeel van een pakkende vacaturetekst. Voor een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking is de functie inhoud belangrijk (55%). Dus nogmaals: wees zo concreet mogelijk in wat iemand precies gaat doen. Zonder dat je het te langdradig maakt.

Begin met de kern van de functie. Wat is de grootste verantwoordelijkheid? In de intake kan dit volledig beschreven zijn. In een vacaturetekst hoeft dit niet. Kom wél met voorbeelden. Zo kan de kandidaat een goede voorstelling maken van de baan.

Beschrijf de taken zo concreet mogelijk. Maar kies voor een persoonlijke en positieve benadering. Laat bijvoorbeeld ook zien dat er doorgroeimogelijkheden zijn (als dit een optie is).

Waarom dit jouw nieuwe baan wordt?

Oftewel: wat heb jij de kandidaat te bieden? Wat maakt de organisatie en/of afdeling uniek? In dit onderdeel komen de (secundaire) arbeidsvoorwaarden aan bod. Dé plek voor de pullfactoren. Gebruik hier meer bullets dan bij de functie-eisen. Want je wil liever meer aanbod dan eisen.

Het vermelden van het salaris in je vacaturetekst zorgt voor 45% meer sollicitaties. Vermijd woorden als ‘marktconform salaris’ of ‘competitief salaris’. Want die zorgen ervoor dat 26% van de potentiële kandidaten afhaakt.

Het aantal uren mag natuurlijk ook niet ontbreken. Evenals specifieke voorbeelden van werken bij de organisatie. Denk aan de mogelijkheid om vanuit huis te werken of om diverse opleidingen te volgen. Bedenk wat jouw doelgroep het liefst wil (weten). Transparante arbeidsvoorwaarden benoemen is belangrijk.

De functie-eisen: Wat neem je mee?

Wees eerlijk en duidelijk over wat je van iemand verwacht. Maak de lijst van functie-eisen niet te lang, want dit schrikt kandidaten af. Tijdens de intake worden vast eisen benoemd die ‘nice to have’ zijn. En dus niet nodig. Laat ze achterwege. Uit onderzoek blijkt dat een oneven aantal bullets de aandacht trekt, maak het liefst gebruik van vijf of zeven bulletpoints.

Als je woorden gebruikt als ‘teamplayer’, ‘flexibel’ of ‘aanpassingsvermogen’, geef hier dan een specifieke omschrijving van waarom iemand deze kwaliteit moet hebben. Wanneer je een overvloed aan ‘containerbegrippen’ in je tekst hebt, wordt je vacaturetekst snel vaag. Dat wil je niet.

Krijg je tijdens de intake een hele waslijst aan eisen? Vraag jezelf dan af: zijn al die eisen echt nodig? In hoeverre zijn ontbrekende kennis en vaardigheden te ontwikkelen? Is het mogelijk om bepaalde kennis (snel) binnen de organisatie te leren? En is een diploma echt nodig of zijn bepaalde vaardigheden met hbo werk- en denkniveau bijvoorbeeld ook voldoende?

functieprofiel met functie-eisen ter voorbeeld

Is de kandidaat enthousiast?

Aan het einde van een vacaturetekst beschrijf je de sollicitatieprocedure met – alweer – een call-to-action. Maak het solliciteren makkelijk. De kandidaat wil graag weten wat er precies gebeurt als je solliciteert. Bij wie kan de kandidaat terecht met eventuele vragen (contactgegevens)? Geef het aantal gesprekken aan (digitaal of op locatie). Wie zijn de gesprekspartners? Wel of geen assessment? Misschien is een meeloopdag mogelijk?

Maak je vacature goed vindbaar

Nu heb je een wervende vacaturetekst geschreven. En dan? Maak je vacaturetekst vindbaar. Hier heb je verschillende tools voor. Deel je vacature bijvoorbeeld via sociale media en target op de juiste doelgroep. Of gebruik specifieke websites waar jouw doelgroep samen komt.

Maak je pakkende vacaturetekst vindbaar

Algemene tips

  • Het is belangrijk dat je zelf helder voor ogen hebt wat je de lezer precies wil vertellen. Stel een duidelijk doel en houd dit in gedachten bij het schrijven van je tekst.
  • Onthoud dat clichés zoals ‘gezellig team’, ‘dynamische functie’ en ‘prettige werksfeer’ niet zoveel zeggen. Als je deze woorden gebruikt, beschrijf dan waarom de functie zo dynamisch is, of waarom het team zo gezellig is. 
  • Vergeet zeker niet om je tekst na te lopen op spelfouten, dit komt wel zo professioneel over.
  • Schrijf niet formeel, maar informeel. En schrijf actief. Spreek je lezer aan met ‘je’ en gebruik simpele woorden, niet al te veel vakjargon. Schrijf vriendelijk, inclusief en toegankelijk. Gebruik geen beleidstaal, ook geen egotaal.
  • Hoe langer de zin, hoe minder makkelijk het te begrijpen is. Wissel lange en korte zinnen dus af, dat geeft ritme aan je tekst. En wissel ook af met vragen, alsof je een gesprek voert met de lezer.

Toch je vacatureteksten uitbesteden? Kies voor Farrow

Als je het écht goed wil doen, kost een aantrekkelijke en wervende vacaturetekst schrijven aardig veel tijd. Met jarenlange ervaring op dit gebied kunnen we jou hierin ontzorgen. We hebben een ervaren copywriter in dienst die jouw teksten kan schrijven.

Benieuwd naar wat wij jou kunnen bieden? Bekijk onze unieke dienstverlening.

Laat Farrow een goede vacaturetekst schrijven